Dorsz z sosem marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.dorsza odmroź, pokrój w dzwonki, zalej 1/2 szkl mleka, po 1 godzinie odlej mleko i dopraw solą, pieprzem
2.dorsza obtocz w mące i smaż na sklarowanym maśle na złoty kolor
3.2 cebule podsmaż na oleju i dodaj 4 starte marchewki na grubych oczkach, duś pod przykryciem do miękkości, dodaj 2 ząbki czosnku wyduszone przez praskę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę mąki wymieszaj z 1/2 szkl mleka i zalej marchewkę i gotuj przez 10 min
4.na koniec wszystko dopraw solą, pieprzem, dodaj pokrojony koper i natkę
5.na talerz wykładamy usmażone dzwonki dorsza i sos marchewkowy, najlepiej smakuje z cytryną
Komentarze