Dorsz z sosem cytrynowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanke wlewamy do miseczki,do niej dodajemy wyciśniety sok z cytryny i drobno posiekane zioła. Lekko solimy i pieprzymy.Mieszamy i mamy gotowy sosik.
2.Rybę myjemy i czyscimy ją pod bierzącą wodą z łusek.Osuszamy recznikiem papierowym.
Listki bazylii i lubczyk siekamy i mieszamy ją z łyzeczka oliwy.Rybę kropimy cytryną,nacieramy ją masą z ziół,solimy,pieprzymy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
3.Po tym czasie wyciągamy ją układamy na folii aluminiowej zawijamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 30 minutek.Po upływie tego czasu odkrywamy folie i zapiekamy jeszcze z 10 minut.Przekładamy na talerz polewamy sosem ziołowym i zajadamy ;)
SMACZNEGO. . . . .
Ja podałam z frytkami i surówką.
4.Tak wygląda nasz Dorsz prosto z piekarnika bez polania sosem :)
Komentarze