Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wspaniała soczysta rybka z dodatkiem lubczyku w lekkim sosie = Niebo w Ustach :-)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - Dorsz cały: 1 sztuka
    - oliwa z oregano: 1 łyżeczka
    - bazylia świeża listki: 5 sztuk
    - lubczyk gałązki: 2 sztuki
    - cytryna: 1 plaster
    - sól, pipeprz: 2 szczypty
    - śmietanki 30%: 0.5 szklanki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - bazylia świeża listki: 6 sztuk
    - lubczyk gałązki: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz z sosem cytrynowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos cytrynowo-ziołowy 1. Śmietanke wlewamy do miseczki,do niej dodajemy wyciśniety sok z cytryny i drobno posiekane zioła. Lekko solimy i pieprzymy.Mieszamy i mamy gotowy sosik.
  • Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym 2. Rybę myjemy i czyscimy ją pod bierzącą wodą z łusek.Osuszamy recznikiem papierowym.
    Listki bazylii i lubczyk siekamy i mieszamy ją z łyzeczka oliwy.Rybę kropimy cytryną,nacieramy ją masą z ziół,solimy,pieprzymy i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym 3. Po tym czasie wyciągamy ją układamy na folii aluminiowej zawijamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 30 minutek.Po upływie tego czasu odkrywamy folie i zapiekamy jeszcze z 10 minut.Przekładamy na talerz polewamy sosem ziołowym i zajadamy ;)

    SMACZNEGO. . . . .

    Ja podałam z frytkami i surówką.
  • Dorsz z Sosem Cytrynowo-Ziołowym 4. Tak wygląda nasz Dorsz prosto z piekarnika bez polania sosem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować