Propozycja na smaczną i soczystą rybkę otuloną słodko - kwaśnym musem jabłkowo - waniliowym.
15 min
Składniki:
- Świeże filety z dorsza
- Masło (do smażenia)
- Sól morska
- Świeżo zmielony pieprz
MUS JABŁKOWO - WANILIOWY:
- 1 jabłko
- Sok z cytryny (z połowy owocu)
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- ziarenka z około 1/3 laski wanilii
Dorsz z musem jabłkowo - waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone filety z dorsza oprószamy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2.Następnie przygotowujemy mus:
Jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, około 1 łyżeczkę cukru brzozowego i ziarenka wanilii.
Wszystkie składniki łączymy poprzez krótkie zmiksowanie ich za pomocą blendera.
3.Filety smażymy z obu stron na maśle przez około 2 minuty.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładamy na talerze i polewamy musem jabłkowo - waniliowym.
Komentarze