Dorsz z makaronem po azjatycku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

I znów zanurzamy się w "morskie otchłanie", by po raz kolejny zdobyć tak cennego w kuchni dorsza. Najlepiej czarnego dorsza i takiego używam tym razem w moim przepisie. Bedzie też dosyć egzotycznie, bo dorsz przyrządzony został po azjatycku. Zostanie podany z warzywami, ananasem i grzybami. Używam w tym przepisie sosu sojowego i sosu hoisin, a wszystko to w celu uzyskania słodkawego smaku, z którym dorsz komponuje się doskonale i tym samym to danie zaspokoi nawet najwybredniejszych smakoszy! Zatem, każdy zainteresowany, lub choćby tylko zaintrygowany przepisem na dorsza z makaronem po azjatycku, sprawdza w szczegółowym przepisie, co jest potrzebne, jak to zrobić krok po kroku, no i mam nadzieję, że zrealizuje ten przepis. Ja już wiem jak to smakuje, teraz pora na was i wasze doznania smakowe!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g fileta z dorsza czarnego

    2 kapustki pak choi

    1 duża szalotka

    1 ząbek czosnku

    2 łyżki oleju sezamowego

    1 łyżka sosu sojowego

    2 łyżki sosu hoisin

    1 mała puszka krojonego ananasa

    100 ml wrzątku

    170 g grzybów shiitake z zalewy

    200 g makaronu (może być udon lub inny ulubiony- obgotowane)

    1 łyżka cukru palmowego

    1 łyżeczka mąki z tapioki

    100 ml zimnej wody

    5 łyżek mąki kukurydzianej

    1 jajko

    5 łyżek bułki tartej

    1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz z makaronem po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz z makaronem po azjatycku 1. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w piórka szalotkę, po chwili wrzucamy posiekany czosnek. Dosłownie kilka sekund później dodajemy ananasa wraz z zalewą, osączone z zalewy grzyby, sos sojowy, sos hoisin, makaron, poszatkowane kapustki oraz wrzątek. Dusimy 5 minut pod przykryciem, pod koniec wsypując cukier. Mieszamy, wlewamy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę z tapioki, zagęszczamy.

    W tym samym czasie przygotowujemy dorsza.

    Mięso kroimy na kawałki (jakie wolicie), oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z odrobiną wody, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażymy na rumiano (najlepiej na oleju rzepakowym).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować