Potrawa ta jest prosta w wykonaniu i zarazem smaczna.
Składniki:
a. składniki podstawowe z zestawu:
kasza, ryba, burak
b. składnik podstawowy dodatkowy:
ziemniaki
c. składniki robocze:
ocet, olej, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól i pieprz.
d. dekorację
pietruszka, por i pomidor koktajlowy
Dorsz z kaszą, marynowanymi buraczkami i frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsz:
Płat ryby posypać solą i pieprzem i ugotować na parze.
Kasza:
1/2 szklanki kaszy gryczanej ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody z dodatkiem soli.
Buraczki w delikatnej zalewie octowej:
1kg buraczków (małych) ugotować w skórce a następnie obrać.
Zalewa do buraczków:
3/4 szklanki octu 10%
3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki soli
kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
Zalewę zagotować, buraczki przełożyć do słoików i zalać zalewą. Pasteryzować 20 minut.
Ziemniaki:
Ziemniaki obrać, pokroić i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Porady
Jeżeli chcemy lekkie danie obiadowe, wręcz dietetyczne, możemy ugotować ziemniaki na parze.
Komentarze