Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyszczamy ze skóry i ości (o ile są ), myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kostką czosnkową, sokiem z cytryny, pokrojoną drobno bazylią i odkładamy na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
2.W między czasie przygotowujemy polentę. W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć dodajemy kaszę, mieszając energicznie trzepaczką aby kasza dobrze się rozpuściła. Zmniejszamy ogień i gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser i całość dokładnie mieszamy. Naczynie płaskie smarujemy masłem i przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia. Po godzinie masa powinna być dobrze zastygnięta i zwarta więc kroimy ją na prostokąty, które smarujemy z obu stron oliwą czosnkową i smażymy na patelni zwykłej lub grillowej aż skórka zrobi się chrupiąca.
3.Przygotowujemy panierkę. W misce wybijamy 1 całe jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, 2 płaskie łyżki mąki, doprawiamy solą, pieprzem i roztrzepujemy na jednolita masę. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, rybę maczamy z dwóch stron w panierce i smażymy 3 minuty z każdej strony. Kropimy całość sokiem z cytryny i podajemy.
4.Usmażona polentą kroimy na kształt paluszków i podajemy z rybą i np. białym wytrawnym winem.
Komentarze