Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bazylia nadaje pięknego aromatu rybie a paluszki z polenty są bardzo apetycznym dodatkiem do ryby.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki ( 4 porcje):

    ok 500g filetu świeżego z dorsza norweskiego
    1 kostka czosnkowa,
    Sól, pieprz
    sok z 1 cytryny
    parę listków świeżej bazylii
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    2 płaskie łyżki mąki
    Olej rzepakowy do smażenia

    Polenta:
    2 szklanki wody
    1 szklanka kaszy kukurydzianej,
    Sól,
    2 łyżki masła,
    4 łyżki tartego parmezanu,
    Oliwa czosnkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyszczamy ze skóry i ości (o ile są ), myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kostką czosnkową, sokiem z cytryny, pokrojoną drobno bazylią i odkładamy na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
  • 2. W między czasie przygotowujemy polentę. W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć dodajemy kaszę, mieszając energicznie trzepaczką aby kasza dobrze się rozpuściła. Zmniejszamy ogień i gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser i całość dokładnie mieszamy. Naczynie płaskie smarujemy masłem i przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia. Po godzinie masa powinna być dobrze zastygnięta i zwarta więc kroimy ją na prostokąty, które smarujemy z obu stron oliwą czosnkową i smażymy na patelni zwykłej lub grillowej aż skórka zrobi się chrupiąca.
  • 3. Przygotowujemy panierkę. W misce wybijamy 1 całe jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, 2 płaskie łyżki mąki, doprawiamy solą, pieprzem i roztrzepujemy na jednolita masę. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, rybę maczamy z dwóch stron w panierce i smażymy 3 minuty z każdej strony. Kropimy całość sokiem z cytryny i podajemy.
  • 4. Usmażona polentą kroimy na kształt paluszków i podajemy z rybą i np. białym wytrawnym winem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować