1 kg filetów z dorsza
sól ,pieprz
szczypta słodkiej mielonej papryki
mąka
olej
2 duże cebule
2 szklanki wody
kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 -3 liście laurowe
1 szklanka octu
cukier
Dorsz w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oprószyć solą ,pieprzem i papryką ,odstawić na godzinę. Panierować w mące ,smażyć na złoto z obu stron na oliwie. Cebule pokroić w piórka ,zalać wodą ,gotować z zielem angielskim ,pieprzem i liśćmi laurowymi ok. 10 min. Wlać ocet ,doprawić solą i cukrem ,zagotować ,odstawić do wystudzenia. W słoiku ułożyć usmażone filety ,przełożyć cebulą z zalewy. Całość zalać zalewą ,słoik zamknąć i wstawić do lodówki.
Komentarze