Dorsz w śmietanie

  • wyświetlono: 1288 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przyjaciel Norweg, który jest kucharzem okrętowym, nauczył mnie przyrządzać rybę w ten sposób.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Sławomir Janczak, Starachowice

Składniki

ok. 1 kg filetów z dorsza
2 łyżki mąki
cebula
margaryna do smażenia
sól, pieprz
mała śmietana 18-proc.
puszka groszku
20 dag ryżu
po łyżce posiekanej rzeżuchy i koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz w śmietanie

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wrzącej wodzie. Groszek podgrzewamy w zalewie, osączamy.
  • 2. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w 5-cm kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • 3. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na margarynie z obu stron. Pod koniec smażenia wsypujemy cebulę. Delikatnie mieszamy. Po ok. 10 minutach wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Posypujemy
    koperkiem i rzeżuchą. Dorsza podajemy z ryżem i groszkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

w_kilka_chwilfilet z dorszaśmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Dorsz w orzechowej panierce

Dodane przez: zandero99

Dorsz w orzechowej panierce

Chrupiąca rybka w aromatycznej...

Dorsz w sosie curry

Dodane przez: Nakryty Stoliczek

Dorsz w sosie curry

Klasyk kuchni indyjskiej – sos...

Dorsz w cytrynowej panierce

Dodane przez: Anyzkowo

Dorsz w cytrynowej panierce

W lekko orzeźwiającej panierce

image-1apwf19

Dodane przez: euphoriaa33

Pieczony dorsz w pomidorach

Przepyszny dorsz zapiekany z pomidorami.

Dorsz w sosie pietruszkowym

Dodane przez: MonaLiza

Dorsz w sosie pietruszkowym

Filety dorsza w gęstym sosie pietruszkowym...

Śledzie w śmietanie z cebulą

Dodane przez: juchab

Śledzie w śmietanie z cebulą

Przepis na śledzie w śmietanie...