Dorsz w śmietanie

  • wyświetlono: 1208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przyjaciel Norweg, który jest kucharzem okrętowym, nauczył mnie przyrządzać rybę w ten sposób.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Sławomir Janczak, Starachowice

Składniki

ok. 1 kg filetów z dorsza
2 łyżki mąki
cebula
margaryna do smażenia
sól, pieprz
mała śmietana 18-proc.
puszka groszku
20 dag ryżu
po łyżce posiekanej rzeżuchy i koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz w śmietanie

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wrzącej wodzie. Groszek podgrzewamy w zalewie, osączamy.
  • 2. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w 5-cm kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • 3. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na margarynie z obu stron. Pod koniec smażenia wsypujemy cebulę. Delikatnie mieszamy. Po ok. 10 minutach wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Posypujemy
    koperkiem i rzeżuchą. Dorsza podajemy z ryżem i groszkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

w_kilka_chwilfilet z dorszaśmietana

Komentarze

Podobne przepisy

image-1kmwn0q

Dodane przez: JulkaTomeczek

Śledzie z fasolą i rodzynkami

Śledzie świetnie sprawdzają się...

Warzywne ragout z cieciorka i nutą curry i masła/Bulgur kasza z vermicelli

Dodane przez: dietetyklublin

Warzywne ragout z cieciorka i nutą curry...

Jedzenie to zdrowie, to radość,...

image-0ndv5h6

Dodane przez: P_Aneta

Filet z kurczaka zapiekany z cukinią i marchewką

Proste i smaczne danie, które praktycznie...

image-0qwel1n

Dodane przez: paolineczka

Zapiekany morszczuk z warzywami

Dzisiejsza propozycja to pyszny...

image-0379n1m

Dodane przez: Kasja1986

Steki z selera posypane pestkami granatu...

Pyszne warzywne steki posypane...

filet kurczaka z papryka i groszkiem podany z kuskusem

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Kuskus z filetem papryką i zielonym groszkiem

smaczne pozywne danie na obiad-kasza...