Dorsz w śmietanie

  • wyświetlono: 1236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przyjaciel Norweg, który jest kucharzem okrętowym, nauczył mnie przyrządzać rybę w ten sposób.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Sławomir Janczak, Starachowice

Składniki

ok. 1 kg filetów z dorsza
2 łyżki mąki
cebula
margaryna do smażenia
sól, pieprz
mała śmietana 18-proc.
puszka groszku
20 dag ryżu
po łyżce posiekanej rzeżuchy i koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz w śmietanie

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wrzącej wodzie. Groszek podgrzewamy w zalewie, osączamy.
  • 2. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w 5-cm kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • 3. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na margarynie z obu stron. Pod koniec smażenia wsypujemy cebulę. Delikatnie mieszamy. Po ok. 10 minutach wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Posypujemy
    koperkiem i rzeżuchą. Dorsza podajemy z ryżem i groszkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

w_kilka_chwilfilet z dorszaśmietana
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kiełbaski zapiekane z pomidorami pod śmietanowo-serową kołderką

Dodane przez: justi2401

Kiełbaski zapiekane z pomidorami pod śmietankowo-serową...

Ze zwykłych i prostych składników...

Gulasz z Mortadeli

Dodane przez: buciol78

Gulasz z Mortadeli

W kilka chwil,za kilka złotych,w...

Młoda kapusta po chłopsku

Dodane przez: justi2401

Młoda kapusta po chłopsku

Bardzo sycąca i smaczna, młoda...

Kurczak w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: zzewa

Kurczak w sosie ze szpinakiem i suszonymi...

Lubię szybkie dania obiadowe. A...

Indyk w sosie śmietanowo-pieczarkowym z koperkiem

Dodane przez: justi2401

Indyk duszony w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Delikatny filet indyczy duszony...

RUSKIE RURKI

Dodane przez: rena123

RUSKIE RURKI

Prawie jak ruskie pierogi :)