Dorsz w porowych papilotach z puree z topinamburu z szafranem i surówką z białej rzodkwi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś mały eksperyment z topinamburem. Ostatnio bardzo modne bulwy, wiele się o nich słyszy. Poczytałem trochę o tym jak rosną, skąd się biorą i przede wszystkim jakie właściwości zdrowotne posiadają. Kupiłem więc na bazarku i działamy

  • 60 min

Składniki:

  • Czego nam trzeba?
    -topinambur kilka bulw, obieramy jak ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
    -filet z dorsza
    -por, część biała przechodząca w zieloną
    -mleko 1/2 kubka
    -mała szczypta szafranu
    -śmietana 18%, łyżka
    -sól, pieprz, pieprz biały
    -wino różowe półsłodkie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w porowych papilotach z puree z topinamburu z szafranem i surówką z białej rzodkwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowany topinambur podlewamy mlekiem, dodajemy śmietany, pieprzu białego i szczyptę szafranu. Blenderem miksujemy na gładkie puree.

    Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz był jedyną świeżą rybą dziś!), nacieramy solą i pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni.
    Nie przewracamy, solimy i pieprzymy od góry. Odstawiamy.
    Na innej patelni na maśle klarowanym szklimy, posiekanego w krążki pora, podlewamy winem i czekamy aż odparuje.
    Przekładamy por na górę ryby i wstawiamy na 8 minut do piekarnika w temperaturze ok 180 stopni.

    Jako dodatek kupiłem rzodkiew białą. Startą rzodkiew, skropioną cytryną mieszam z łyżeczką majonezu, połówką startego jabłka i prażonym słonecznikiem. Dodaję soli i pieprzu do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Por Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Topinambur - przepisy nie tylko na obiad

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować