Dorsz w papilotach na lekko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę.
2.Twaróg gnieciemy dość drobno widelcem lub porządnie rozkruszamy.
Do miski przekładamy rybę, wbijamy jajo, delikatnie łączymy rybę z jajem, wkruszamy twaróg, dodajemy parmezan (ewentualnie), posiekaną cebulę i natkę pietruszki, przyprawy, wyrabiamy masę delikatnie, następnie wsypujemy kaszę mannę i ponownie wyrabiamy aby kasza "rozeszła się" po całości masy.
3.Z całości masy odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich wałeczki, każdego z osobna zawijamy w folię aluminiową. Folię zwijamy na kształt "papilotów" :)
4.Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy zawinięta rybę.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze