dorsz w papilotach na lekko

5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Soczyste i delikatne dorszowe frykadelki, razem z warzywami na parze i dodatkową surówką naładują nas białkiem i witaminami na cały dzień :)

  • 30 min

Składniki:

  • 400 gramów świeżego filetu z dorsza
    1 małe jajo
    1 łyżka kaszy manny
    2 - 3 łyżki chudego twarogu
    1 mała cebula
    pęczek zielonej pietruszki
    1 płaska łyżka parmezanu (opcjonalnie)
    1/4 - 1/5 płaskiej łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w papilotach na lekko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxxx 1. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę.
  • xxx 2. Twaróg gnieciemy dość drobno widelcem lub porządnie rozkruszamy.
    Do miski przekładamy rybę, wbijamy jajo, delikatnie łączymy rybę z jajem, wkruszamy twaróg, dodajemy parmezan (ewentualnie), posiekaną cebulę i natkę pietruszki, przyprawy, wyrabiamy masę delikatnie, następnie wsypujemy kaszę mannę i ponownie wyrabiamy aby kasza "rozeszła się" po całości masy.
  • xxx 3. Z całości masy odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich wałeczki, każdego z osobna zawijamy w folię aluminiową. Folię zwijamy na kształt "papilotów" :)
  • 4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy zawinięta rybę.
    Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Porcja na około 7 - 8 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować