Dorsz w orzechowej panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chrupiąca rybka w aromatycznej panierce.

  • 30 min

Składniki:

  • - około 500 gram filetu z dorsza
    - sól, pieprz świeżo mielony
    - sok z cytryny
    - mąka do oprószenia
    - 2 jajka
    - pół szklanki bułki tartej
    - pół szklanki orzechów laskowych
    - 1/4 szklanki słonecznika
    olej do smażenia

Dorsz w orzechowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na około 6 cm kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy mąką.
  • 2. Orzechy oraz słonecznik blendujemy i mieszamy z bułką tartą. Wysypujemy na talerzyk.
  • 3. na talerzyku roztrzepujemy dwa jajka. Rybę obtaczamy w jajku następnie w panierce z orzechów, słonecznika i bułki tartej.
  • 4. Rybę smażymy na rozgrzanym głębokim oleju tak aby przyrumieniła się z każdej strony. Nie smażymy za długo aby nie była przesuszona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy