Dorsz w migdałach

4.49 (166 ocen)

  • 40 min

Ta rybka jest bardzo delikatna w smaku, a dodatkowo migdały podkreślają jej smak. Przepis ten dostałam od teściowej i teraz często przyrządzam w ten sposób dorsza.

  • 40 min

Składniki:

  • • 80 dkg filetów z dorsza
    • sól, biały pieprz
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 białka
    • 4 łyżki majonezu
    • 1 cebula
    • 5 łyżek płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Dorsz w migdałach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w migdałach 1. • Filety z dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem.
    • Ułożyć w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, tak aby powstały dwie warstwy filetów, jedne na drugich na przemian.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut.
    • Białka ubić na sztywno, wymieszać z majonezem i posiekaną w drobną kostkę cebulą, doprawić solą i pieprzem.
    • Wyjąć dorsza z piekarnika, ostrożnie odlać ze spodu naczynia powstały płyn.
    • Rybę posmarować masą białkowo-majonezową i posypać płatkami migdałowymi.
    • Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut aż migdały się zrumienią.

Porady

Podawać od razu po upieczeniu, ale gdy wystygnie lepiej się kroi .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Migdały Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować