PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidoramihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/17/poledwica-z-dorsza-w-sosie-z-papryka-i-pomidorami.jpeg856649http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dorsz-w-marchewkowo-pomidorowym-sosie-1
Polędwica z dorsza 50 dag.
papryka czerwona słodka
cebula czerwona połowa
cebula biała 1 szt.
3 pomidory lima bez skóry
sól
pieprz ziołowy
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
mąka do panierki
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Polędwica z dorsza w sosie z papryką i pomidorami
1.
Kawałki dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące z każdej strony i smażymy na gorącym oleju rzepakowym na słomkowy kolor. W pozostałej mące obtaczamy osoloną, pokrojoną w piórka białą cebulę. Czerwoną cebulę i paprykę również kroimy w paski i posypujemy solą.Gdy ryba się usmaży, wykładamy ją na talerz a na patelnię wkładamy czerwoną cebulę z papryką i smażymy do miękkości papryki i zeszklenia się cebuli czerwonej. Później dodajemy obtaczaną w mące białą cebulę i wszystko smażymy do momentu zmiękczenia cebul i papryki. W między czasie zagotowujemy pół litra wody z domową kostką rosołową, pokrojonymi w kostkę pomidorami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się wywaru dodajemy usmażone składniki z patelni, wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia się sosu. Przygotowujemy naczynie w którym zrobimy rybę w sosie. Na dno naczynia wlewamy warstwę sosu, układamy usmażone kawałki ryby i zalewamy sosem. Pojemnik z ostudzoną rybą w sosie wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby wszystko przeszło przyprawami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze