Dorsz w galarecie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Filety z dorsza można również wykorzystać do przygotowania pysznej, dietetycznej galaretki, smakuje na każde okazje i na co dzień............SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filety dorsza bez skóry 2 duże sztuki, wywar z włoszczyzny 1, 5 litra, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki, jajka na twardo 3 sztuki, groszek konserwowy 1/2 puszki, marchew ugotowana 2 sztuki średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, żelatyna na 1,5 litra

Dorsz w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. świeże nie mrożone filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać, włożyć do garnka, wlać wywar z włoszczyzny (wykorzystałam z warzyw do sałatki jarzynowej i zostawiłam dwie marchewki) i doprowadzić do zagotowania

    następnie zmniejszyć ogień i tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia
  • etap 2. filety w kawałkach układać w miseczkach, szklankach, dodać jajka na twardo, groszek zielony, marchewkę, pieprz mielony, natkę pietruszki
  • etap 3. do wywaru wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny lekko podgrzać, nie zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie
  • etap 4. wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką i schować do lodówki najlepiej na całą noc, podawać z cytryną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy