Dorsz ,nasza ulubiona ryba owinięta ciastem francuskim. Smak podkreśla camembert z pieprzem i sos śmietanowy. Dodatkowy atut dania ,całość można przygotować w 30 min. Do tego polecamy surówkę z kiszonej kapusty. Przepis na dwie osoby.
30 min
Składniki:
400 g filetu z dorsza
ciasto francuskie
2 sery camembert z pieprzem (okrągłe ,po 120 g)
1/2 szkl ugotowanego ryżu jaśminowego (może być inny)
natka pietruszki
żółtko jajka
mąka do oprószenia
olej do smażenia
sól ,pieprz
Dorsz w cieście francuskim z serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Filet rybny dzielimy na pół ,płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy z obu stron solą ,pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Ciasto francuskie rozwijamy ,dzielimy na pół . Na środek kładziemy pokrojony na grube plastry (prostokąty) ser ,na nim układamy ugotowany ryż ,usmażoną rybę ,oraz posiekaną natkę. Całość zawijamy i sklejamy brzegi. Górę ciasta nacinamy ,smarujemy rozbełtanym i posolonym żółtkiem. Zapiekamy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Podajemy z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze