Dorsz w cieście francuskim z serem camembert

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dorsz ,nasza ulubiona ryba owinięta ciastem francuskim. Smak podkreśla camembert z pieprzem i sos śmietanowy. Dodatkowy atut dania ,całość można przygotować w 30 min. Do tego polecamy surówkę z kiszonej kapusty. Przepis na dwie osoby.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g filetu z dorsza
    ciasto francuskie
    2 sery camembert z pieprzem (okrągłe ,po 120 g)
    1/2 szkl ugotowanego ryżu jaśminowego (może być inny)
    natka pietruszki
    żółtko jajka
    mąka do oprószenia
    olej do smażenia
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz w cieście francuskim z serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz w cieście francuskim z serem camembert 1. Filet rybny dzielimy na pół ,płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy z obu stron solą ,pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.
    Ciasto francuskie rozwijamy ,dzielimy na pół . Na środek kładziemy pokrojony na grube plastry (prostokąty) ser ,na nim układamy ugotowany ryż ,usmażoną rybę ,oraz posiekaną natkę. Całość zawijamy i sklejamy brzegi. Górę ciasta nacinamy ,smarujemy rozbełtanym i posolonym żółtkiem. Zapiekamy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Podajemy z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować