Dorsz w chrupiącej kukurydziano-lnianej panierce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dorsz u mnie jest bardzo często, a to dlatego, że bardzo lubimy rybę. Staram się przynajmniej raz w tygodniu na obiad serwować rybę w różnej postaci. Dzisiaj podam przepis na dorsza w smacznej panierce, która jest chrupiąca i złocista. Składa się z mąki kukurydzianej, siemienia lnianego i bułki t

Składniki:

  • Panierka:

    bułka tarta 1/2 szkl.
    mąka kukurydziana 1/2 szkl.
    zmielone siemię lniane 5 łyżek
    Dodatkowo:
    jaja 2 szt.
    filety dorsza 2 szt.
    przyprawa do ryb 3 łyżki
    koper suszony 1 i 1/2 łyżki
    olej do smażenia
    pieprz 2 szczypty

Dorsz w chrupiącej kukurydziano-lnianej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l6k0hu 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą, koperkiem i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki.
  • image-1wlr32g 2. Jajko roztrzepać. Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Do drugiej miseczki len i bułkę tartą. Filety dorsza najpierw obtoczyć w mące kukurydzianej, potem w jajku
  • image-1tvlj0n 3. Następnie obtoczyć w panierce z bułki tartej i lnu. Układać na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Komentarze

Podobne przepisy