250 g filetu z dorsza ze skórą
300 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
sól morska
pieprz
ocet z czerwonego wina
garść liści bazylii
100 g chorizzo
garść czarnych oliwek bez pestek
Dorsz smażony z pomidorkami koktajlowymi i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy usmażyłem dorsza skórką od dołu , smażyłem, aż skórka się zezłościła. Obróciłem, smażyłem ok. 6 min. , odsunąłem na bok patelni.
Pomidorki oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem octem i oliwą, dodałem połowę porwanych liści bazylii, wymieszałem.
Obok dorsza usmażyłem plasterki chorizo, ok. 2 minuty. Dodałem pomidory, dusiłem ok. 1 min. Filet dorsza położyłem na pomidorach z chorizo, posypałem pokrojonymi oliwkami i reszta bazylii.
Komentarze