Dorsz smażony z pomidorkami koktajlowymi i chorizo

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Inna odmiana dorsza.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g filetu z dorsza ze skórą
    300 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
    sól morska
    pieprz
    ocet z czerwonego wina
    garść liści bazylii
    100 g chorizzo
    garść czarnych oliwek bez pestek

Dorsz smażony z pomidorkami koktajlowymi i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz smażony z pomidorkami koktajlowymi i chorizo 1. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy usmażyłem dorsza skórką od dołu , smażyłem, aż skórka się zezłościła. Obróciłem, smażyłem ok. 6 min. , odsunąłem na bok patelni.
    Pomidorki oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem octem i oliwą, dodałem połowę porwanych liści bazylii, wymieszałem.

    Obok dorsza usmażyłem plasterki chorizo, ok. 2 minuty. Dodałem pomidory, dusiłem ok. 1 min. Filet dorsza położyłem na pomidorach z chorizo, posypałem pokrojonymi oliwkami i reszta bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy