Dorsz smażony z kozim serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo proste w przygotowaniu danie, a zarazem bardzo smaczne i ładnie prezentujące się. Do ryby polecam frytki i miks sałat z sosem winegret.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób.

    2 filety z dorsza bez skóry
    1/2 cytryny
    4 plasterki sera koziego
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia

Dorsz smażony z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Można zostawić w całości lub podzielić łącznie na 4 części, dzięki czemu będzie się rybę prościej smażyć. Przełożyć filety do głębokiego talerza i skropić cytryną. Odstawić do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie rybę przyprawić z obu stron sola i pieprzem (lub wedle uznania) i ułożyć na lekko podgrzany tłuszcz. Smażyć rybę z jednej strony, obrócić na drugą i wtedy też położyć na rybie kozi ser. Zanim usmaży się druga strona ryby, to ser powinien ładnie się roztopić. Podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy