Dorsz smażony w panierce

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotowanie tej pysznej ryby okaże się wyjątkowo proste.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350-400 g filetów z dorsza bez skóry
    sól morska
    świeżo mielony, czarny pieprz
    1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku
    1 płaska łyżeczka mielonego, suszonego czosnku w proszku
    2 jajka od kur z wolnego wybiegu
    mąka kokosowa do obtoczenia
    mąka kukurydziana do obtoczenia
    olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Dorsz smażony w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i wędzoną papryką. Delikatnie wymieszać i odłożyć na 10-15 min.
    W misce ubić lekko jajka z odrobiną wody. Następnie obtaczać rybę w mące kokosowej, później w jajku, a na końcu w mące kukurydzianej. Smażyć je na gorącym tłuszczu na patelni, na średnim ogniu smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
    Podawać z puree ziemniaczanym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować