Dzisiaj polecam sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotowanie tej pysznej ryby okaże się wyjątkowo proste.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
350-400 g filetów z dorsza bez skóry
sól morska
świeżo mielony, czarny pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka mielonego, suszonego czosnku w proszku
2 jajka od kur z wolnego wybiegu
mąka kokosowa do obtoczenia
mąka kukurydziana do obtoczenia
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Dorsz smażony w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z dorsza umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i wędzoną papryką. Delikatnie wymieszać i odłożyć na 10-15 min.
W misce ubić lekko jajka z odrobiną wody. Następnie obtaczać rybę w mące kokosowej, później w jajku, a na końcu w mące kukurydzianej. Smażyć je na gorącym tłuszczu na patelni, na średnim ogniu smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Podawać z puree ziemniaczanym.
Komentarze