Dorsz smażony i zapieczony

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Dorsz bałtycki to bardzo smaczna ryba.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 60 dag dorsza ( filety )
    3 łyżki soku z cytryny
    sól, cukier , pieprz
    mąka do oprószenia filetów
    2 jajka
    olej rzepakowy do smażenia

    sos:
    1/2 szkl keczupu
    1/4 szkl śmietany
    2 łyżki chrzanu
    2 łyżki natki

    tarty żółty ser do posypania ok 100 g

Dorsz smażony i zapieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć i dokładnie osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i cukrem ( można użyć przyprawy do ryb ; ja nie lubię ). Pozostawić na ok 15 min. Oprószyć mąką, zamaczać w roztrzepanych jajkach i smażyć na złoty kolor, na oleju rzepakowym. Usmażone filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem ( keczup, śmietana, chrzan, natka wszystko razem wcześniej wymieszane ). Posypać żółtym serem i zapiekać, aż ser zacznie się rozpuszczać. Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy