Dorsz - źródło kwasów omega 3, panierowany w otrębach , które m.in. zmniejszają wchłanianie cholesterolu.Groszek - źródło betakarotenuWarzywa - źródło antyoksydantów.
Dorsz, purre z groszku i ziemniaków oraz chrupiąca surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy razem do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy i dodajemy kawałek masła. Ugniatamy na purre,
2.Dorsza solimy i pieprzymy z obu stron. Posypujemy ulubionymi ziołami i panierujemy w otrębach wymieszanych z czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy na patelni grillowej na odrobinie oliwy razem ze szparagami obranymi ze skórki.
3.Warzywa na surówkę tniemy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki na dressing miksujemy ze sobą w blenderze.
4.Na talerzu układamy puree z groszku, na to dorsza. Obok układamy warzywa i polewamy je dressingiem. Ozdabiamy grillowanymi białymi szparagami.
Komentarze