Dorsz, purre z groszku i ziemniaków oraz chrupiąca surówka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Dorsz - źródło kwasów omega 3, panierowany w otrębach , które m.in. zmniejszają wchłanianie cholesterolu.Groszek - źródło betakarotenuWarzywa - źródło antyoksydantów.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Dorsz:
    2 filety z dorsza
    1/2 szkl otrębów owsianych
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    Purre:
    2 średnie ziemniaki
    250 g mrożonego groszku
    kawałek masła
    Surówka:
    1 marchewka
    1 burak
    1/ 2 małej cukinii
    Dressing:
    1/4 papryczki chilli
    1 ząbek czosnku
    mały pęczek kolendry
    szczypta soli i pieprzu
    1 łyżki czerwonego octu winnego
    3 łyżki oliwy
    1, 5 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    + 6 białych szpragów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz, purre z groszku i ziemniaków oraz chrupiąca surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz , purre z groszku i ziemniaków oraz chrupiąca surówka 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy razem do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy i dodajemy kawałek masła. Ugniatamy na purre,
  • Dorsz , purre z groszku i ziemniaków oraz chrupiąca surówka 2. Dorsza solimy i pieprzymy z obu stron. Posypujemy ulubionymi ziołami i panierujemy w otrębach wymieszanych z czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy na patelni grillowej na odrobinie oliwy razem ze szparagami obranymi ze skórki.
  • Dorsz , purre z groszku i ziemniaków oraz chrupiąca surówka 3. Warzywa na surówkę tniemy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki na dressing miksujemy ze sobą w blenderze.
  • 4. Na talerzu układamy puree z groszku, na to dorsza. Obok układamy warzywa i polewamy je dressingiem. Ozdabiamy grillowanymi białymi szparagami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować