Dorsz pod pierzynką z beszamelu i ziół

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna rybka wykonana w niecodzienny sposób.

  • 30 min

Składniki:

  • - około 500 gram filetu z dorsza
    - sól, pieprz świeżo mielony
    - sok z cytryny
    - mąka do oprószenia
    - masło do smażenia

    do sosu:
    - 3 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - szklanka mleka
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżeczka soku z cytryny

    - garść świeżych liści bazylii i garść liści świeżej natki pietruszki (drobno posiekane), łyżeczka soku z cytryny i łyżka masła do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz pod pierzynką z beszamelu i ziół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorsz 1. Dorsza myjemy w wodzie, obieramy ze skórki, kroimy na około 5 cm kawałki.
    Przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy mąką.
    Rybę smażymy na rozgrzanym maśle tak aby przyrumieniła się z każdej strony. Nie smażymy za długo aby nie była przesuszona.
  • 2. obsmażoną rybkę układamy na talerzu. Przygotowujemy sos beszamelowy.
    Masło wrzucamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki mąki i zasmażamy. Do mąki dolewamy małego i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy sok z cytryny.

    Gotowym sosem polewamy rybę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekane zioła. Smażymy około 2 minut cały czas mieszając. Podsmażone zioła układamy na sosie.
    I gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować