Dorsz po katalońsku (Bacalla a la catalana)

  • wyświetlono: 225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kolejna propozycja z cyklu podróży po Europie. Mały przystanek w Katalonii. Pyszny delikatny dorsz w sosie z warzywami. Serwowany z jajkiem z powodzeniem może pojawić się także na Wielkanocnym stole.

cosik
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

-600 g dorsza
-2 cebule
-5 pomidorów
-250 g groszku (używam mrożonego)
-4 karczochy
-500 g ziemniaków
-3 jajka
-1 szkl. białego wina lub bulionu z łyżką octu
-3 ząbki czosnku
-liść laurowy
-natka pietruszki
-4 nitki szafranu
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz po katalońsku (Bacalla a la catalana)

  • 1. Karczochy przekroić na ćwiartki i oczyścić (można także użyć mrżonych już pokrojonych). Na patelni rozgrzać olej, odrobinę więcej niż samo zakrycie dna. Smażyć kilka minut. Odłożyć na talerz by obciekły z tłuszczu.
    Dorsza umyć, pokroić na 4 porcje. Obtoczyć w mące i 1 rozkłóconym jajku i smażyć na tym samym oleju przez chwilę. Odłożyć.
    Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i posiekać. W dużym rondlu lub garnku o grubszym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć przygotowane warzywa. Poddusić chwilę. Zalać winem lub bulionem z octem, dodać listek laurowy. Poddusić kilka minut do zredukowania. Dodać około 1,5 szklanki wody. Gotować 5 minut.
    Ziemniaki obrać i pokroć w kostkę. Do gotującego się na średnim ogniu sosu dodać rybę, karczochy, ziemniaki, groszek. Dusić około 30 minut w zależności od miękkości ziemniaków czy oczkiwanej gęstości sosu. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
    Pozostałe dwa jajka ugotować na twardo. Rybę podawać z ugotowaną połówką jajka, posypaną posiekaną natką pietruszki i szczyptą szafranu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dorszryba duszonagroszek zielonyryba z warzywamikarczochyryba z groszkiemdorsz smażonydorsz w sosiedorsz duszonyryba z karczochami

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ndwjki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kurczak a la caprese

Delikatne mięso z piersi z kurczaka...

Karkówka a`la strogonow.

Dodane przez: Aneta_77

Karkówka a`la strogonow

Pyszny, treściwy gulasz z karkówki...

Kotlety fasolowe jak mielone

Dodane przez: aleksandra.główka

Kotlety fasolowe a la mielone

Sycące, a jednocześnie lekkie i...

Piersi a la Portinio

Dodane przez: aniato

Piersi a la Portinio

Pyszne, soczyste i proste w przygotowaniu...

 kotleciki a`la gołąbki

Dodane przez: mariosylwia

Kotleciki a`la gołąbki

Pyszne kotleciki, które w smaku...

leczo

Dodane przez: ScaryCanary

Leczo a la ScaryCanary

leczo,mimo,ze tradycyjnie wegierskie,chyba...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE