Dorsz po grecku.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dorsz po grecku...prawdziwie po grecku.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 płat dorsza
    1/2 szklanki mąki
    świeża bazylia
    suszone oregano
    1 czerwona cebula
    3 ząbki czosnku
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    sól i pieprz
    3 pomidory

Dorsz po grecku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz po grecku. 1. Cebulkę myjemy, obieramy i siekamy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulkę. Smażymy 5 minut. Następnie obieramy czosnek i drobniutko kroimy, dodajemy do cebulki. W tym właśnie momencie unosi się świetny zapach, który kojarzy się z Grecją.
    Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i zgniatamy widelcem. Dodajemy je do cebulki. Przyprawiamy oregano, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Gdy sok z pomidorów odparuje powstanie gęsty sosik.
    Dorsza kroimy na podłużne kawałki. Posypujemy sola i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na złoty kolor.
    Rybkę polewamy sosem i ozdabiamy bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy