Dorsz po grecku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę myjemy, obieramy i siekamy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulkę. Smażymy 5 minut. Następnie obieramy czosnek i drobniutko kroimy, dodajemy do cebulki. W tym właśnie momencie unosi się świetny zapach, który kojarzy się z Grecją.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i zgniatamy widelcem. Dodajemy je do cebulki. Przyprawiamy oregano, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Gdy sok z pomidorów odparuje powstanie gęsty sosik.
Dorsza kroimy na podłużne kawałki. Posypujemy sola i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Rybkę polewamy sosem i ozdabiamy bazylią.
Komentarze