Dorsz po grecku.

  • wyświetlono: 577 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dorsz po grecku...prawdziwie po grecku.

Marcelina
  • 30min

Składniki

1 płat dorsza
1/2 szklanki mąki
świeża bazylia
suszone oregano
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz
3 pomidory

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz po grecku.

  • Dorsz po grecku.1. Cebulkę myjemy, obieramy i siekamy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulkę. Smażymy 5 minut. Następnie obieramy czosnek i drobniutko kroimy, dodajemy do cebulki. W tym właśnie momencie unosi się świetny zapach, który kojarzy się z Grecją.
    Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i zgniatamy widelcem. Dodajemy je do cebulki. Przyprawiamy oregano, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Gdy sok z pomidorów odparuje powstanie gęsty sosik.
    Dorsza kroimy na podłużne kawałki. Posypujemy sola i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na złoty kolor.
    Rybkę polewamy sosem i ozdabiamy bazylią.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatacebulaczosnekoreganooliwabazyliapomidordorsz

Komentarze

Podobne przepisy

Mielone po grecku

Dodane przez: Kalina

Mielone po grecku

Kiedy muszę szybko zrobić dobry,pełnowartościowy...

Klopsiki po grecku

Dodane przez: BARB

Klopsiki po grecku

Grecką kuchnię bardzo lubię, a...

Ryba po grecku.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ryba po grecku

Moja wersja ryby po grecku.U mnie...

image-272fjh1

Dodane przez: monika016

Dietetyczny łosoś po grecku

Wyszło bardzo podobnie do tradycyjnej...

ryba (nie) po grecku

Dodane przez: ginger

Ryba (nie) po grecku

Inna wersja „Ryby po grecku“, odbiega...

Ryba po grecku

Dodane przez: Klaudia0318

Ryba po grecku

Coraz bliżej święta,coraz bliżej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE