Dorsz na sosie z fenkułem

0 (0 ocen)

Klasyczny smażony dorsz z niezwykle smacznym sosem. Fenkuł zatopiony w pomidorowym sosie z papryką smakuje wyśmienicie. Polecam!

Składniki:

  • 700 g fileta z dorsza
    1 fenkuł (koper włoski)
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    3 ząbki czosnku
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżka świeżego oregano
    2 łyżki mąki ryżowej
    przyprawa do ryb
    sól
    pieprz czarny
    papryka słodka mielona

Dorsz na sosie z fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na około godzinę.
  • 2. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a fenkuł pokroić na ósemki. Wrzucić warzywa na patelnię, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć parę minut. Wlać przecier pomidorowy (najlepiej domowy) i bulion. Gotować, aż wszystko zmięknie. W razie konieczności podlać wodą. Przyprawić solą, pieprzem,papryką mieloną, a na koniec dodać oregano.
  • 3. Rybę wyjąć z lodówki i obtoczyć w mące ryżowej. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać z sosem z fenkułem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy