Dorsz na kwaśno w occie jabłkowym

  • wyświetlono: 2174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tak prosty przepis na pyszną przekąskę - koniecznie wypróbujcie moja wersję. Smaczna rybka napewno sprawdzi się na naszych stołach. Do wykonania przepisu polecam dorsza atlantyckiego i ocet jabłkowy, naturalny o wielu zdrowotnych właściwościach.

anjaa
  • 12 porcje

Składniki

Składniki:

- 5 dużych filetów dorsza atlantyckiego (mrożone)
- panierka: 2 jajka, mąka, bułka tarta wymieszana z siemieniem lnianym
- olej rzepakowy do smażenia
- 4 duże cebule
- 2,5 szkl. wody
- 1 szkl. octu jabłkowego
- 3 duże listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- cukier brązowy
- kilka listków bazylii
- sól himalajska lub morska
- pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz na kwaśno w occie jabłkowym

  • 1. Ryby osolić by się rozmroziły. Osuszyć w ręcznikach papierowych, przyprawić, każdą przekroić na 4-5 części, opanierować i usmażyć.

    Cebule obrać, pokroić w grubsze piórka, umieścić w rondelku, zalać wodą dodając 2 łyżki cukru i dwie łyżeczki soli. Zagotować by cebulka zmiękła.

    2,5 szklanki wody oraz szklankę octu jabłkowego zagotować dodając 6 łyżek cukru oraz łyżkę soli, pieprz do smaku, liście laurowe oraz angielskie ziela. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i pozostawić jeszcze ok 5 minut. Odstawić do przestudzenia.
    Kiedy uznasz, iż zalewa jest mało octna dodaj jeszcze kilka łyżek octu.

    Na dnie głębokiego naczynia wyłożyć część cebulki kolejno poukładać kawałki dorsza i zalać naszą zalewą, układać dalej tak samo warstwami. Dodać listki laurowe i ziela angielskie z gotowania. Na koniec dodać jeszcze kilak listków bazylii. Całość przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na kilka godzin by smaki się połączyły :) SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dorszRyba w occieocet jabłkowyryba na kwaśnodorsz na kwaśno

Komentarze

Podobne przepisy

chips

Dodane przez: Kasja1986

Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli...

Chipsy o lekko kwaśnym i słonym...

ryba

Dodane przez: Kasja1986

Chrupiące kawałki dorsza z sosem czosnkowym

Chrupiąca, pikantna panierka kryje...

szparagi

Dodane przez: Kasja1986

Zielone szparagi w szlafroczkach podane z...

Chrupiące zielone szparagi otulone...

Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie...

Mały eksperyment. Połączyliśmy...

Śliwki w czekoladzie

Dodane przez: Dafne

Rumowe śliwki w czekoladzie - idealne na...

Śliwki w czekoladzie to dla mnie...

pzekaski

Dodane przez: Mariola123

PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA CIEPŁO

Przekąski imprezowe na ciepło to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE