Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić i wzbogacić jego walory kulinarne serwuję go na grzybach shimeji, które tradycyjnemu grzybiarzowi mogą wydać się „zbyt egzotyczne”, a których walorem jest zachowanie jędrności po obróbce termicznej. Podane w sosie słodko kwaśnym, są bardzo aromatyczne i zwiększają paletę doznań smakowych, w zestawie z dorszem tworzą bardzo udany duet. Uzupełnieniem dania jest ryż, podany na sposób wietnamski, zasmażany z jajkiem… Jak całość smakuje? Ambitnych zachęcam do przyrządzenia jej według mojego przepisu, do którego podaję link. Zapewniam, że warto! Smacznego.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwice z dorsza (po 250 g)

    100 g masła czosnkowego

    1 ogórek sałatkowy

    ½ fenkułu

    1 mandarynka

    2 łyżki oliwy z oliwek

    1 łyżka miodu

    100 g ryżu

    2 łyżki oleju rzepakowego

    1 jajko L

    150 g grzybów shimeji

    50 ml wody

    1 łyżka sosu sojowego

    1 łyżeczka cukru palmowego

    ¼ łyżeczki mielonej kozieradki

    1 łyżka sosu ostrygowego

    1 łyżeczka mąki z tapioki

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem 1. Grzyby oczyściłem, podzieliłem pojedynczo, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie lekko podlałem wodą i dusiłem pod przykryciem z sosem sojowym, cukrem kokosowym i szczyptą mielonej kozieradki. Pod koniec dodałem sos ostrygowy oraz mąkę rozrobioną w wodzie (1 łyżeczka-100 ml wody). Zagęściłem.

    W tym samym czasie przygotowujemy ryż, który gotujemy na sypko w osolonym wrzątku. Odcedzamy, smażymy na rozgrzanym oleju. Po środku patelni robimy „puste miejsce”’, w które wbijamy jajko. Ścinamy i mieszamy z ryżem.

    Ogórek kroimy na wstążki, koper w piórka. Mieszamy, polewamy sosem (sok z mandarynki, oliwa, miód, sól, pieprz).

    Na rozgrzane masło wrzucamy dorsza oprószonego solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2 min).

    Na talerz wykładamy ½ porcji grzybków, ½ ryżu, na wierzch ryba, obok surówka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować