Dorsz na grzance

0 (0 ocen)

Gotowany dorsz z bukietem dodatków

Składniki:

  • filet z dorsza ok. 300 g
    ziemniaki 5-6 szt
    boczek wędzony 200 g
    jajka 4 szt
    chleb tostowy 4 kromki
    oliwa z oliwek
    solanka:
    woda 1 l
    sól 1,5 łyżki
    liść laurowy 1 szt
    ziele angielskie 2 szt
    cebulka 1 szt
    pieprz 5-6 ziaren
    seler 1 liść
    lubczyk świeży 1 liść
    natka pietruszki 1 łyżka

Dorsz na grzance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorsz w solance 1. Składniki solanki zagotowujemy, zdejmujemy z palnika i wkładamy do niej rybę na 10 minut.
  • smażenie 2. Ziemniaki gotujemy, kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy rozdrobnioną rybę.
    Boczek smażymy na chrupko i kroimy. Dodajemy do ziemniaków z rybą. Jajka gotujemy na twardo.
  • grzanki 3. Chleb skrapiamy oliwą i obsmażamy na patelni grillowej. Kromki układamy na talerzu, na to nakładamy rybę z dodatkami i pokrojone na ćwiartki jajka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy