Dorsz na duszonej kapuście

0 (0 ocen)

Proste, a bardzo smaczne danie.Do tego niskokaloryczne. By było bardziej treściwe możemy podać je z gotowanymi ziemniakami czy kaszą.

Składniki:

  • 1kg filetów z dorsza
    1.2l wywaru rybnego
    500g białej kapusty
    4 łyżki oleju rzepakowego
    szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 duży pomidor
    sól, pieprz

Dorsz na duszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do ciepłego bulionu rybnego i ogrzewać na wolnym ogniu ok. 8 minut.
  • 2. Kapustę posiekać. Dusić na rozgrzanym oleju rzepakowym ok. 5 minut. Następnie dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
    Do kapusty dodać pokrojonego w ósemki pomidora. Jeszcze momencik razem poddusić.
  • 3. Kapustę wyłożyć na talerze. Na wierzchu układać dorsza.

Porady

Uwaga: połowę bulionu warzywnego można zastąpić białym winem, aby było bardziej wykwintnie. Uwaga 2: ja podałam potrawę udekorowaną kiełkami oraz podprażonymi ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy