Dorsz imbirowo-cytrynowy z nutą bazylii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tak przygotowana ryba stanowi smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Imbir nadaje dorszowi bardzo ciekawego posmaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    -2 duże, świeże dorsze
    -2 jaja
    -2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
    -6 listków świeżej bazylii
    -pół cytryny
    -pół łyżeczki pieprzu
    -odrobina soli
    -5-6 łyżek bułki tartej
    -oliwa do smażenia

Dorsz imbirowo-cytrynowy z nutą bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsze oczyszczamy i filetujemy. Każdy płat dzielimy na pół. Nacieramy solą i wrzucamy do miski. Dodajemy imbir, startą żółtą część skórki z cytryny i wyciśnięty sok. Wrzucamy posiekaną bazylię i dokładnie nacieramy ryby. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Jajka rozkłócamy z pieprzem. Moczymy ryby w jajku następnie obtaczamy w bułce (cienko) i smażymy na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony.

Porady

-Do przygotowania tego dania możemy również użyć mrożonych filetów z dorsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy