Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Imbir ma działanie rozgrzewające i przyspieszające metabolizm, limonka świetnie oczyszcza organizm z toksyn. Ryba bogata jest w nienasycone kwasy Omega-3, wpływające korzystnie na nasze zdrowie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 świeże sprawione dorsze
    Marynata:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sok z 1 limonki
    1/2 pęczka posiekanego koperku
    2 łyżeczki startego imbiru
    1 łyżeczka tymianku
    1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    sól gruboziarnista (do smaku)

Dorsz grillowany w marynacie z imbirem i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Składniki marynaty utrzeć w moździerzu. Marynatą natrzeć rybę z zewnątrz i od wewnątrz. W środek ryby włożyć koperek. Zamarynowaną rybę odstawić na około 30 minut. Rybę zawinąć w folię i grillować do miękkości i zarumienienia około 20-25 minut.

Porady

W podobny sposób można przygotować inny gatunek ryb. Świetnie sprawdzą się pstrągi, flądry czy łososie.

Komentarze

Podobne przepisy