Pyszna delikatna ryba w aromatycznym sosie na bazie białego wina.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 200 g makaronu ( u mnie wstążki)
filety z dorsza ( ok. 500g),
ok. 350 ml białego wina ( u mnie półsłodkie),
łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
½ cebuli,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki śmietany ( u mnie 18%),
szczypta soli, szczypta pieprzu cytrynowego,
Dorsz duszony w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrozić, posypać solą i pieprzem cytrynowym.
Na roztopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać wino i zredukować o połowę.
Następnie dodać koncentrat wymieszany ze śmietaną, doprowadzić do wrzenia, położyć filety i dusić pod przykryciem około 8-10 min ( aż ryba będzie miękka).
Podać z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Komentarze