Dorsz duszony w białym winie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna delikatna ryba w aromatycznym sosie na bazie białego wina.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 200 g makaronu ( u mnie wstążki)
    filety z dorsza ( ok. 500g),
    ok. 350 ml białego wina ( u mnie półsłodkie),
    łyżka masła,
    3 łyżki oliwy,
    ½ cebuli,
    łyżeczka koncentratu pomidorowego,
    2 łyżki śmietany ( u mnie 18%),
    szczypta soli, szczypta pieprzu cytrynowego,

Dorsz duszony w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozmrozić, posypać solą i pieprzem cytrynowym.
    Na roztopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać wino i zredukować o połowę.
    Następnie dodać koncentrat wymieszany ze śmietaną, doprowadzić do wrzenia, położyć filety i dusić pod przykryciem około 8-10 min ( aż ryba będzie miękka).
    Podać z ugotowanym makaronem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy