Dorada pieczona z masłem paprykowo-pietruszowym

0 (0 ocen)

Lekko ostra , pieczona w folii , paprykwo-pietruszowa ryba o soczystym białym mięsie. Podałam ją z zasmażaną fasolką szparagową z którą stanowiła wyśmienity duet obiadowy.

Składniki:

  • 2 wypatroszone dorady
    Masło paprykowo-pietruszkowe:
    100 g masła 82%
    1/2 zielonej papryki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/3 łyżeczki soli
    2 arkusze foli aluminiowej

Dorada pieczona z masłem paprykowo-pietruszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorady myjemy , osuszamy ne ręczniku papierowym.
  • 2. Masło paprykowo-pietruszkowe: Paprykę kroimy w drobną kostkę , pietruszkę siekamy.
    Składniki dodajemy do masła , doprawiamy solą , słodką i ostrą papryką , rozgniatamy widelcem.
  • 3. Każdą doradę faszerujemy masłem smakowym oraz rozsmarowujemy go po wierzchu ryby.
    Ryby umieszczamy pojedynczo w arkuszu folii aluminiowej. Zakładamy brzegi folii tworząc szczelną paczuszkę.
    Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Komentarze

Podobne przepisy