Dorada faszerowana piwnym orzotto

  • wyświetlono: 113 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sycąca i aromatyczna ryba nie tylko na piątkowy obiad!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 45min

Składniki

- wypatroszona dorada – 1 szt
- sok cytrynowy - 1 łyżka
FARSZ:
- cebula – 1 szt
- kasza gryczana biała – 80 g
- piwo – ok. 250 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- oliwa – 2 łyżki
SOS :
- śmietana słodka 18% - 250 ml
- mąka - 1 łyżka
- papryka słodka - 1 szczypta
- sól morska - 1 szczypta
- pieprz - 1 szczypta
- cukier - 1 szczypta
- masło - 2 łyżki
- rozmaryn - 1 garstka

Sposób przygotowania przepisu:

Dorada faszerowana piwnym orzotto

  • 1. Rybę starannie oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Nacieramy dokładnie solą , odrobiną pieprzu i skrapiamy sokiem cytrynowym.

    Odstawiamy do lodówki na ok.30 minut.



    FARSZ:

    Cebulę drobno siekamy.

    Złocimy na maśle.

    Dodajemy posiekany czosnek , a następnie przelaną wodą kaszę gryczaną białą.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy i zalewamy piwem.

    Na wolnym ogniu! gotujemy mieszając od czasu do czasu , do momentu aż piwo całkowicie wyparuje ( ok. 20 minut )

    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



    SOS :

    Na patelni rozpuszczamy masło.

    Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy.

    Dolewamy śmietanę.

    Doprawiamy solą morską , pieprzem , cukrem i papryką ( tak , cukier jest ważny! )

    Dodajemy porwany rozmaryn i wszystko razem dokładnie mieszamy.



    CAŁOŚC:

    Przygotowanym , lekko ostudzonym farszem nadziewamy dokładnie rybę.

    Smarujemy oliwą.

    Wkładamy do naczynia do zapiekania.

    Obok wlewamy przygotowany sos.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut ( czas zależy od wielkości ryby ).

    Wszystko razem zapiekamy.

    Podajemy gorące!

Porady

Piwo całkowicie możemy zastąpic bulionem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiadkaszasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatafaszerowanadorada
 

Komentarze

Podobne przepisy

dorada z figami i rozmarynem

Dodane przez: joanna1974

dorada z figami i rozmarynem

Dorada najsmaczniejsza jest pieczona...

DORADA PO LIBAŃSKU – PIECZONA DORADA Z PAPRYKĄ W MARYNACIE ZIOŁOWEJ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

DORADA PO LIBAŃSKU – PIECZONA DORADA Z PAPRYKĄ...

Dziś mam dla Was przepis na doradę...

dzięki polaniu miodem skórka będzie chrupiąca

Dodane przez: Maffi

Piwne ptaki

Piwne ptaki to potrwa szybka, bardzo...

Karkówka z grilla

Dodane przez: 2milutka

Karkówka w piwnej marynacie

Dzięki marynacie z piwa mięso jest...

Ryba w cieście piwnym

Dodane przez: 2milutka

Morszczuk w cieście piwnym

Ryba -lekka i zdrowa,doskonale...

dorada w soli

Dodane przez: PolskaGotuje

Dorada w soli

Najlepsza rzecz jaka jadlam w Hiszpanii