Donaty z lukrem i posypką cukrową

4.4 (5 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te ciastka to deser na specjalne okazje czyli tłusty czwartek , podczas karnawału i nie tylko. Różowy lukier oraz kolorowa posypka sprawią że nie sposób ich zauważyć i się im oprzeć. Są puszyste, delikatne i najlepiej smakują tego samego dnia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • olej do smażenia,

    mąka 230 g,
    drożdże suche 1,5 łyżeczki,
    cukier 2 łyżki,
    sól 1/2 łyżeczki,
    jajko,
    ciepłe mleko 100 ml,

    Lukier;
    cukier puder 150 g,
    woda 2 - 3 łyżki, barwnik spożywczy różowy,

    Dodatkowo;
    kolorowa posypka cukrowa,
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Oponki

Donaty z lukrem i posypką cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sitko do większej miski.
    Masło pokroić na kawałki dołożyć do mąki i posiekać nożem do połączenia.
    Wyrabiać palcami aż powstanie masa grudkowa , do masy dodać suche drożdże, cukier i odrobina soli - wymieszać.
    Na środku masy zrobić wgłębienie i wbić jajko, następnie wlać połowę mleka i mieszać aż składniki się połączą.
    Stopniowo dodawać pozostałe mleko , aby uzyskać gładkie , miękkie , jednolite nieco lepkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypać mąką i wyrabiać aż będzie sprężyste, dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od rąk.
    Ciasto ponownie włożyć do natłuszczonej miski przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość ( przynajmniej na godzinę).
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz zagnieść, wyrabiać je przez kilka minut.
    Ciasto podzielić na 16 równych części , uformować kulkę , a następnie spłaszczyć ją tworząc nie za duży krążek.
    W środku każdego krążka zrobić palcem dość dużą dziurkę .
    Krążki ułóż na papieże do pieczenia i pozostaw na około 20 minut . aby wyrosły.
    Zakryj ścierką.
    W rondlu z grubym dnem rozgrzej mocno olej , wkładaj po 3 krążki i smaż je po 3 -4 minuty z każdej strony.
    Odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    Polej lukrem i udekoruj posypką cukrową.

    Lukier ;
    Cukier puder przesiać do małej miski i stopniowo dodawać wodę, ucierając przez kilka minut aż powstanie gładka masa.
    Dodaj szczyptę barwnika spożywczego koloru różowego.

Porady

Donaty możesz udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, lub oprószyć cukrem pudrem lub cukier puder wymieszany z cynamonem. czas przygotowania około 60 minut + czas wyrośnięcia + czas smażenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować