2.Do miski przesiewamy make,dodajemy szczypte soli ,cukier i mieszamy wszystko rozga kuchenna.
Robimy w mace dolek ,wbijamy jajka,dodajemy olej,zaczyn z drozdzy i reszte mleka,zagniatamy ciasto,miske okrywamy folia spozywcza,potem sciereczka i odstawiamy do wyrastania na ok.2 godz.
3.W tym czasie robimy krem.
Do miseczki przelewamy smietane i ubijamy ja ,potem powoli dodajemy cukier puder i dowolny aromat do ciast,na koniec dodajemy po lyzce serek mascarpone.
Gotowy krem przekladamy do rekawa cukierniczego i odkladamy do lodowki.
4.Wyrosniete ciasto wykladamy na deske ,wyrabiamy ponownie,potem walkujemy na dosc gruby placek.
Za pomoca szklanki wykrawamy krazki a w srodku jeszcze male oczko .
Donaty odstawiamy na 1/2 godz. do wyrastania.
5.Smazymy na niezbyt goracym oleju na zloty kolor.
Zimne donaty przekrawamy na pol i wypelniamy kremem ,przykrywamy gore i gotowe.
Donaty przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze