Domowy żółty ser

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mój mąż oraz trzej synowie lubią obfite i treściwe posiłki. Dbam też o to, by potrawy były smaczne.

Składniki:

  • ● 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu
    ● 1 l mleka
    ● 1/4 kostki margaryny
    ● 2-3 jajka
    ● 2 łyżeczki soli
    ● łyżeczka sody oczyszczonej
    ● łyżeczka octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Domowy żółty ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy żółty ser 1. Twaróg rozdrabniamy lub
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Mleko zagotowujemy.
    Dodajemy twaróg, sól i gotujemy
    ok. 30 minut na małym ogniu,
    od czasu do czasu mieszając.
    Następnie odcedzamy i pozostawiamy na godzinę
    na sicie. Ponownie przekładamy
    do garnka.
  • Domowy żółty ser 2. Margarynę roztapiamy i mieszając,
    cienkim strumieniem
    wlewamy do twarogu. Jajka
    rozkłócamy, dodajemy sodę
    i ocet, mieszamy. Wlewamy do
    sera. Podgrzewamy 5 minut na
    średnim ogniu, stale mieszając.
    Gdy masa zgęstnieje do konsystencji
    plasteliny, wkładamy do
    małej keksówki. Studzimy.

Porady

Używając ziół i przypraw, możemy uzyskać ser o smaku pikantnym lub ziołowym. Możemy też dodać do sera podsmażone i zmielone pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować