DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK

0 (0 ocen)

  • 20 min

przepis dostałam od mojej serdecznej przyjaciółki... czym kwaśniejszy tym lepszy :)

  • 20 min

Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej
    1 surowy obrany ziemniak
    woda przegotowana ciepła
    kromka razowego chleba (mała)

Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK 1. Do litrowego słoika wsypać mąkę wrzucić ziemniaka i zalać wodą (niepełny słoik) i dołożyć kromkę chleba. Wszystko zostawić w ciepłym miejscu na 3 dni (nie mieszać!) po 3 dniach wylać wodę odrzucić ziemniaka i chleb po czym ponownie zalać taką samą ilością wody. Wymieszać i odstawić na kolejne 3 dni a na 4 dzień można już gotować żurek.

Porady

CZYM WIĘCEJ DNI STOI TYM JEST LEPSZY

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy