Domowy twarożek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taki twarożek jest idealny na paschę wielkanocną lub jako krem do ciast.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%
    oraz:
    0,5 litra śmietany 36% lub 18%
    4 jajka
    2 łyżeczki cukru

Domowy twarożek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę zmiksować z jajkami i cukrem.
    Zagotować mleko i mieszając wlewać śmietanę z jajkami. Gotować stale mieszając ok.10 minut.
    Gdy masa się zwarzy jeszcze mieszać, aż wytrąci się twaróg.
    Niech trochę postoi. Odcedzić przez gazę na sicie.
    Zostawić niech tak ocieka minimum 3 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy