Domowy syrop na przeziębienie

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy syrop robię już drugi rok i jestem bardzo zadowolona, moja rodzina również. Na prawdę pomaga na infekcje, wirusy i bakterie. Jeżeli ktoś nie może czosnku to można pominąć, i tak ma dużo drogocennych składników. Polecam i życzę zdrówka.

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl.przegotowanej, letniej wody
    4 cytryny
    miód - najlepiej lipowy lecz inny też będzie ok
    0,5 szkl.ocet jabłkowy - najlepiej domowy
    5 ząbków czosnku
    krzeń imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Alkohole

Domowy syrop na przeziębienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny szorujemy i wyparzamy, kroimy w plasterki. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Układamy w słoiku na przemian cytryny, czosnek, imbir, miód - do pełnego słoika. Na koniec dolewamy wodę i ocet jabłkowy. Mieszamy, zostawiamy na noc pod przykryciem.
    Tak zrobiony syrop przykrywamy nakrętka nie zakręcając słoika lub gazą i odstawiamy do lodówki lub na drugi dzień wszystko cedzimy przez gęste sitko lub gazę. Wlewamy do buteleczki lub słoika. Przykrywamy lekko gazą lub przykrywką, nie zakręcając. Przechowujemy w lodówce. Taki syrop będzie dobry przez ok. tydzień.

    Stosowanie:
    Gdy zachowujemy - 1 łyżka stołowa co kilka godzin, az nam się polepszy.
    W celu wzmocnienia odporności - od września/października do marca/kwietnia 1 raz dziennie po 1 łyżeczce do herbaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować