REKLAMA

Domowy sos toffi

wyświetlono: 1124 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Kto nie lubi Toffi ? Przyznać się ! To jeden z najpopularniejszych dodatków do naleśników, gofrów czy innych deserów. Ten sos jest stworzony na bazie cukru demerara, słodkiej śmietanki a kropką nad „i” jest pasta waniliowa , nie zawiera sztucznych barwinków i konserwantów, a w lodówce można go przechowywać nawet tydzień, gdzie zmienia swoją konsystencję na bardzo gęstą.

opublikowany: 20.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka brązowego cukru demerara
    ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
    10 dag masła
    ½ łyżeczki pasty waniliowej
    Szczypta soli
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, wlać śmietanką i dodać masło, całość postawić na kuchence i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, często mieszając, gotować około 2-3 minuty-nie dłużej ! Pod koniec dodać sól i pastę waniliową. Wymieszać dokładnie.
    Sos w miarę chłodzenia gęstnieje-kilka razy należy go zamieszać. Przelać do słoiczka , można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kamilab 20200828_142835

Domowy sos boloński

Smaczny aromatyczny sos do różnych potraw .Ja używam do spagetti,mielonego z ryżem i zapiekanek.

kategoria: Przetwory Sosy sos pomidorowy sos boloński opublikowany: 17.09.2019 | wyświetlono: 7593 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE