Domowy sos pomidorowy

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sos pomidorowy przyrządzony w domu jest zdrowy i równie smaczny jak ten, kupiony w sklepie. Przygotuj go i sprawdź jak smakuje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
    4 czerwone papryki
    4 duże jabłka
    3 duże cebule
    3/4 szklanki octu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka przyprawy Curry
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok I 1. Pomidory parzymy w gorącej wodzie, dzięki temu skórka łatwiej odejdzie i kroimy w kostkę. Obrane jabłka, paprykę i cebulę również kroimy w kostkę.
  • Krok II 2. Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier, sól, Curry i czerwoną paprykę. Następnie podgrzewamy i mieszamy, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Należy dokładnie mieszać, aby cukier nie przywarł do dna. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy 45 minut, często mieszając. Jeżeli warzywa nie mają konsystencji płynnej to możemy je zblendować.
  • Krok III 3. Po 45 minutach wlewamy sos do słoików, ale tak, aby nie dotykał wieczka. Następnie szczelnie dokręcamy i pasteryzujemy 7-10 min. Po tym czasie delikatnie wyciągamy słoiki i ostawiamy na ściereczce wieczkami w dół, aby sprawdzić czy słoiki są szczelne. Jeżeli któryś przecieka, wymieniamy wieczko i pasteryzujemy ponownie.

Porady

Do garnka, w którym będziesz pasteryzować połóż na dnie grubą ściereczkę, aby słoiki nie popękały w trakcie gotowania. Zawsze sprawdzaj czy wieczka, których używasz nie są skorodowane, ponieważ przez to sos może się zepsuć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować