Domowy sos pomidorowy

0 (0 ocen)

Idealny do makaronu lub pulpetów mięsnych.

Składniki:

  • 1 cebula
    300g przecieru pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    0,5 szklanki wody
    łyżeczka koperku suszonego lub świeżego
    1 łyżeczka mąki pszennej
    3 łyżeczki śmietany słodkiej
    1/4 szklanki wody
    pieprz mielony, sól, wegeta, cukier, zioła prowansalskie, maggi,
    tłuszcz do smażenia

Domowy sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę przyrumienić na tłuszczu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wlać przecier pomidorowy i 1/2 szklanki wody, chwilę pogotować. W garnuszku rozmieszać mąkę pszenną w 1/4 szklance wody, dodać słodką śmietanę i zahartować sosem, wlać do całości. Przyprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy