Domowy sos pomidorowy

  • wyświetlono: 779 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Aby cieszyć się smakiem pomidorów przez cały rok, w lecie robię taki aromatyczny sos i wkładam do słoików.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Iwona Piątek, Rzeszów
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

3 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej „bawole serca”)
garść listków bazylii
garść listków szałwii
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy sos pomidorowy

  • 1. Pomidory sparzamy, obieramy. Usuwamy gniazda na sienne, miąższ kroimy
    w kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Bazylię i szałwię myjemy, osuszamy i siekamy
  • 2. Pomidory z czosnkiem i ziołami wkładamy do garnka z grubym dnem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
PP_09-2011

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszałwiabazyliadojrzałe pomidory

Komentarze

Podobne przepisy

domowy sos bolognese

Dodane przez: melania18

domowy sos bolognese

Choć domowy sos do spaghetti bolognese...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sos pomidorowy

Wspaniały sos do dań mięsnych

Sos pomidorowy

Dodane przez: Beata12

Sos pomidorowy

Doskonały sos pomidorowy ze swojskich...

Sos pomidorowy

Dodane przez: szynszyla

Sos pomidorowy

Robię dużo przetworów z pomidorów,...

Sos cukiniowo-pomidorowy

Dodane przez: magzis

Sos cukiniowo-pomidorowy

Sos ten przygotowuję latem, by...

Sos pomidorowy z pomidorów

Dodane przez: Marta – redaktor

Sos pomidorowy z pomidorów

Choć najłatwiej przygotować sos...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE