Domowy sos pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty do wykonania domowy sos pomidorowy.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4-5 kg sparzonych wrzątkiem pomidorów
    -5 średnich słoików (zależy od gatunku pomidorów, ile wyjdzie gęstego sosu)

Domowy sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sparzone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Nie obieramy ze skórki, chyba że bardzo chcecie.

    Pokrojone pomidory blendujemy (dlatego nie obieram ze skórek).

    Stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 1 godziny, co jakiś czas mieszając. Podczas gotowania woda będzie odparowywać, a wtedy sos gęstnieje.

    Gęsty i gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zostawiając około 1 cm wolnego od wieczka. Zakręcamy szczelnie uważając, aby nie przekręcić!

    Do większego garnka na spód kładziemy ściereczkę, układamy słoiki i między nimi wciskamy kolejną ścierkę (nie jest to konieczne, ale wtedy jest pewność, że słoiki nie będą o siebie uderzać). Zalewamy ciepłą wodą (szybciej się zagotuje) do wysokości 3/4 słoików.

    Od momentu zagotowania wody pasteryzujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

    Wyjmujemy, osuszamy i stawiamy do góry dnem na ścierce w chłodnym miejscu (sprawdźcie, czy wszystkie są szczelne, jeśli któryś nie złapał, zakręćcie go porządnie!).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy