Uwielbiam sos BBQ jego wykonanie nie jest trudne, ale wymaga użycia sosu Worcestershire, który zawsze mam w szafce. Lubię robię go w domu bo nie ma w nim tylu ulepszaczy niż w tych kupnych, a i bardziej mi smakuje :).
30 min
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 drobno posiekana cebula
250 ml puree z pomidorów
3 łyżki musztardy dijon
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
1/4 szklanki mocno zbitego cukru jasnobrązowego ja używam muscavado nadaje bardziej specyficzny posmak
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki sosu tabasco- można pominąć
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
sól
pieprz
Domowy sos bbq ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Dodajemy puree z pomidorów, musztardę, sok z cytryny, cukier trzcinowy, sos Worcestershire i tabasco, ziele angielskie, imbir oraz 1/4 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem.
2.Doprowadzamy sos do wrzenia, zmniejszamy ogień na mniejszy i wolno gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
3.Sos można wykorzystać od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Ale raczej na to bym nie liczyła ;).
4.Często też dodaje do niego ciemnej melasy z buraków, wówczas zmniejszam ilość cukru. Tym samym wzmacniam bardziej karmelowy posmak.
Komentarze