Domowy sos bbq - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie garnka rozgrzewamy olej czosnkowy i podsmażamy posiekane obie cebule wraz z pokruszonymi liśćmi laurowymi. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy ząbki czosnku, pokrojone papryczki chilli i podsmażamy jeszcze 2 - 3 minuty.
Następnie dodajemy obrane i starte jabłko, musztardę, miód, ketchup oraz passatę pomidorową. Doprawiamy sosem Worcestershire, solą, papryką wędzoną i octem balsamicznym. Gotujemy przez czterdzieści minut na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię i miksujemy na gładki sos (można przetrzeć przez sitko, jeśli ktoś woli ;)), gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Z podanych proporcji wyjdą dwa 300 - 350 ml słoiczki.
Komentarze