Domowy sos BBQ

4.5 (198 ocen)

  • 55 min

Sprawdzi się do każdego rodzaju mięsa z grilla. ;)

  • 55 min

Składniki:

  • 1 biała cebula
    1 czerwona cebula
    6 ząbków czosnku
    4 świeże papryczki chilli
    2 łyżki oleju czosnkowego
    5 liści laurowych
    pęczek świeżej bazylii
    2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
    4 łyżki miodu
    4 łyżki musztardy
    2 łyżki octu balsamicznego
    4 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżki sosu Worcestershire
    1 starte jabłko
    700 ml passaty pomidorowej
    1 łyżeczka soli morskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Domowy sos bbq - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie garnka rozgrzewamy olej czosnkowy i podsmażamy posiekane obie cebule wraz z pokruszonymi liśćmi laurowymi. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy ząbki czosnku, pokrojone papryczki chilli i podsmażamy jeszcze 2 - 3 minuty.

    Następnie dodajemy obrane i starte jabłko, musztardę, miód, ketchup oraz passatę pomidorową. Doprawiamy sosem Worcestershire, solą, papryką wędzoną i octem balsamicznym. Gotujemy przez czterdzieści minut na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając.

    Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię i miksujemy na gładki sos (można przetrzeć przez sitko, jeśli ktoś woli ;)), gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

    Z podanych proporcji wyjdą dwa 300 - 350 ml słoiczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować