Domowy sos barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Zalać przecierem pomidorowym, dodać ketchup i ocet winny, wymieszać i gotować na małym ogniu.
Po kilku minutach dołożyć liść laurowy, musztardę i tymianek, dolać wino.
Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem trzcinowym i kilkoma kroplami sosu worcester i tabasco (ostrożnie!).
Całość dusić bez przykrycia około 20 minut, a kiedy wystarczająco zgęstnieje, wyjąć liść laurowy, a sos zmiksować.
Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.
Sos przygotowałam do pasztetu z ciecierzycy upieczonego według przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pasztet-z-ciecierzycy-13
Porady
Sos można przygotować w większej ilości, zapasteryzować w mniejszych słoiczkach i zawsze mieć pod ręką ten pyszny dodatek.
Komentarze