Domowy sos barbecue

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealny do grillowanego mięsa, pasztetu, a nawet kanapek z wędliną

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki ketchupu
    4 łyżki octu winnego
    1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    sos worcester
    sos tabasco
    cukier trzcinowy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Domowy sos barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
    Zalać przecierem pomidorowym, dodać ketchup i ocet winny, wymieszać i gotować na małym ogniu.
    Po kilku minutach dołożyć liść laurowy, musztardę i tymianek, dolać wino.
    Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem trzcinowym i kilkoma kroplami sosu worcester i tabasco (ostrożnie!).
    Całość dusić bez przykrycia około 20 minut, a kiedy wystarczająco zgęstnieje, wyjąć liść laurowy, a sos zmiksować.
    Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.
    Sos przygotowałam do pasztetu z ciecierzycy upieczonego według przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pasztet-z-ciecierzycy-13

Porady

Sos można przygotować w większej ilości, zapasteryzować w mniejszych słoiczkach i zawsze mieć pod ręką ten pyszny dodatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować