Domowy "Snickers"

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

W moim domu ciasto zwane "Snickersem" ma grono oddanych wielbicieli. Łatwe w wykonaniu, chrupiące...po prostu pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche :
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    1/2 kostki margaryny,
    1 i 1/2 łyżki śmietany,
    1 łyżka smalcu,
    2 żółtka,
    garść cukru,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Składniki na krem:
    2 szklanki mleka,
    2 duże łyżki mąki pszennej,
    2 duże łyżki mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    2 cukry waniliowe,
    3 żółtka,
    kostka masła

    Pozostałe składniki :
    puszka mleka skondensowanego(słodzone, ugotowane) inaczej zwane masą kajmakową,
    2 i 1/2 kostki czekolady (mleczna, gorzką bądź też gorzka plus mleczna),
    1/2 kostki masła,
    orzeszki ziemne,
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy "snickers" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesiewamy na stolnicę. Schłodzoną margarynę kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki razem ze smalcem. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami . Dodajemy żółtka, siekamy dalej. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji plasteliny. Odstawiamy do lodówki. Przepis dotyczy blaszki o wymiarach 33/22 cm, spód pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, na "złoty kolor", wcześniej nakłuwamy ciasto.
  • 2. Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka , cukier oraz cukier waniliowy musimy zagotować. Żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną łączymy z 1/2 szklanki mleka. "Mieszaninę" wylewamy na gotujące się "ocukrzone"mleko. Powstaje Nam w ten sposób budyń, który musimy ostudzić. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.
  • 3. Krem czekoladowy: Połamane 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w "kąpieli wodnej", dodajemy 1/2 kostki masła. Pozostawiamy do ostudzenia.
  • 4. Wykonanie: Kruchy spód smarujemy masą kajmakową. Na masie kajmakowej "rozrzucamy" orzeszki ziemne. Pokrywamy je kremem czekoladowym. Całość "wieńczymy " kremem budyniowym. Pozostałą czekoladę ścieramy na krem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować