W moim domu ciasto zwane "Snickersem" ma grono oddanych wielbicieli. Łatwe w wykonaniu, chrupiące...po prostu pyszne.
30 min
Składniki:
Składniki na ciasto kruche :
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki margaryny,
1 i 1/2 łyżki śmietany,
1 łyżka smalcu,
2 żółtka,
garść cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
2 szklanki mleka,
2 duże łyżki mąki pszennej,
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
2 cukry waniliowe,
3 żółtka,
kostka masła
Pozostałe składniki :
puszka mleka skondensowanego(słodzone, ugotowane) inaczej zwane masą kajmakową,
2 i 1/2 kostki czekolady (mleczna, gorzką bądź też gorzka plus mleczna),
1/2 kostki masła,
orzeszki ziemne,
Domowy "snickers" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesiewamy na stolnicę. Schłodzoną margarynę kroimy na kawałeczki, dodajemy do mąki razem ze smalcem. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami . Dodajemy żółtka, siekamy dalej. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji plasteliny. Odstawiamy do lodówki. Przepis dotyczy blaszki o wymiarach 33/22 cm, spód pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, na "złoty kolor", wcześniej nakłuwamy ciasto.
2.Krem: 1 i 1/2 szklanki mleka , cukier oraz cukier waniliowy musimy zagotować. Żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną łączymy z 1/2 szklanki mleka. "Mieszaninę" wylewamy na gotujące się "ocukrzone"mleko. Powstaje Nam w ten sposób budyń, który musimy ostudzić. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.
3.Krem czekoladowy: Połamane 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w "kąpieli wodnej", dodajemy 1/2 kostki masła. Pozostawiamy do ostudzenia.
4.Wykonanie: Kruchy spód smarujemy masą kajmakową. Na masie kajmakowej "rozrzucamy" orzeszki ziemne. Pokrywamy je kremem czekoladowym. Całość "wieńczymy " kremem budyniowym. Pozostałą czekoladę ścieramy na krem.
Komentarze