DOMOWY SMALEC

5 (194 ocen)

w dzieciństwie na wakacjach na wsi u babci kromka chleba z domowym smalcem była rarytasem

Składniki:

  • SKŁADNIKI;
    2 kg słoniny
    6 cebul
    1 łyżka soli
    1 łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE
    Słonine jeśli nie jest zmielona mielimy , następnie wkładamy do dużego rondla i powoli topimy w tym czasie obieramy cebule i siekamy dość drobno . Słoninę w trakcie wytapiania często mieszamy jak słonina jest wytopiona i złotego koloru dokładam cebulę smażymy wszystko razem dodaje sól i majeranek . Rozlewamy smalec do pojemników , słoików i przechowujemy w lodówce . Gotowe smacznego podawać z pieczywem .

Porady

smalec jak postoi smakuje z każdym dniem lepiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować